Sosyal medya uzmanı olarak işe başlandığı tarihten itibaren sırasıyla yapılması gereken işleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz. Bu maddeler kurumsal bir firmada sosyal medya uzmanı olarak işe başlayacak kişilerden beklenenlerdir.
- 1- Şirketinizin sosyal ağ hesapları açmalı var olan hesaplara gerekli revizyonu sağlamalısınız.
Burada dikkat edilecek husus sosyal medya hesaplarının uzantılarının birbiri ile benzerliği.
Örnek olarak: twitter/abcyapi – facebook/abcyapi1988 – instagram/abcyapicom – youtube/abcmedia bu şekilde olmamalıdır.
Uygunluğa göre kullanıcı adı seçilmelidir. Uygunluğa göre seçim sırası abc yapı şirketi için; abcyapi, abcyapicom, abcyapionline, abcyapi1988 şeklinde olmalıdır.
- 2- Sosyal medya mecralarında açılan hesapların görselleri hazırlanmalı.
Kurumsal kimliğinizi zedelemeyecek şekilde profil resmi, arka plan ve kapak resimlerinizi oluşturmalı ve diğer sitelerdeki hesaplarınızı yazmalısınız.
- 3- Daha sonra göndereceğiniz gönderileriniz için belli bir şablon oluşturmak zorundasınız.
Photoshop ile gönderilerinizin şablonu ayarlamalı ve daima bir tarafında diğer sosyal ağlardaki hesaplarınızı yazmalısınız. Bu şablonu profesyonelce hazırlamalı ve daha sonraki gönderilerinizde bu şablonu kullanmalısınız.
*** Ülkemizde bir çok kişi sadece üstteki ilk üç maddeyi uygulayarak ben sosyal medya uzmanıyım diye geçinmektedir. Bunun tarifi sosyal medya uzmanı değil, online hesap yönetimidir. Gerçek sosyal medya uzmanı konusu, daha derin ve farklıdır.
- 4- Sosyal medya monitoring yapılmalı, kullanıcılara geri dönüş sağlanmalıdır. Şirket hakkında yapılan olumsuz raporları toplayıp yöneticinize sunmalısınız.
*Twitter’da arama kısmına şirket isminizi yazarak yaptığınız monitoring yeterli değil (:
- 5- Şirketin web sitesi optimizasyonunu yapmalı, seo ya uygun olarak gerekli revizyonu sağlamalısınız.
Burada en önemli husus nokta; Çoğu orta halli şirket maliyetten kaçınmak için işi ucuz teklif sunan bir ajansa verir ve ajansta bünyesinde daha önceden hazır bulunan bir tasarıma şirketinizin bilgilerini girer ve 1 gün içerisinde teslim eder. Dolayısıyla işiniz genelde çok zor olacaktır.
- 6- Şirketin web sitesini dizinlere eklemeli ve oradan backlink kazanmalısınız. Ayrıca dmoz kaydını muhakkak yapmalısınız.
- 7- Paravan bloglar açıp web sitenize backlink sağlamalı ve anahtar kelimede yükseliş sağlamanız gerekmektedir.
- 8- Facebook reklamarı oluşturmalı ve sadık hedef kitlenizi oluşturmalısınız.
- 9- Organik arama sonuçlarında yükseldiğiniz zaman Adwords reklamlarını en aza indirgeyip adsense reklamcılığına yönelmeli, marka bilinirliğini arttırmalısınız.
- 10- Rakip firma analizi yapmalı ve o firmaların yaptığı hataları veya yaptıkları ilgi duyulan şeyleri raporlamalı, yöneticinize sunmalısınız.
- 11- Sözlük ve forumlarda normal kurumsal tanıtımınız yanı sıra başka hesaplar ile viral etki yaratmalısınız.
- 12- Şirketin web sitesine sub domain olarak blog ekletir ve oraya güncel makaleler girerek site yükseleşini hızlandırmalısınız.
- 13- Dijital dünya trendlerini takip etmeli ve trendler doğrultusunda reklam stratejileri geliştirip yöneticinize sunmalısınız.
- 14– Google Alerts kullanmalı markanız hakkında herhangi bir şey indexlendiği zaman anında haberdar olmalısınız.
- 15- Forumlarda sözlüklerde şirketiniz tarafından sağlanan bir ürün hakkında yorum yapılmışsa, hemen kullanıcı olarak yorum yapmalı, nötr yorumu pozitife, negatif yorumu pozitife çevirmelisiniz.
- 16- WOMM (word of mouth marketing) yani, ağızdan ağıza pazarlama yöntemi ile satışa katkıda bulunmalısınız.
Yukarıdaki maddeler çoğalabilir. Şunu belirtmekte fayda varda var. Bir sosyal medya uzmanı, internet sektöründe bulunan her bilgiye biraz vakıf olmalıdır. Seo uzmanı kadar seo bilgisine gerek yok fakat, seo mantığını kavramalı ve temel kuralları uygulamalıdır. Grafik tasarımcı kadar photoshop kullanmasına gerek yok fakat, bir fotoğrafa ufak tefek revizyonlar sağlayabilmelidir.
Uzun ve güzel bir yazı olmuş. Yapılması gerekenleri iyice açıklamışsınız tebrikler.
Çok yararlı bilgiler.. teşekkürler, emeğinize sağlık… Ben yararlandım doğrusu
Güzel yazı, hala güncelliğini koruyor olması da ilginç :)
Oldukça bilgi edici bir yazı. Şuan herkes uzman. Ama normalde uzman kısmı bu şekilde olmalı. Sosyal medyada buffer kullanmayı öğrenen veya fb business manager üzerinden paylaşım yapmayı bilen sosyal medya uzmanı oluyor. sosyal medyacı olabilir belki ama uzman kelimesi oldukça altı dolu bir kelime. Trdeki belki titlesinde sosyal medya uzmanı yazan kişilerin %90’ı uzman değil. İyi yazı, tebrikler and bravo.